keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Suloinen kieltäminen

Asia mikä on ollut nyt koko maailman huulilla viime aikoina on ollut talouskriisi mikä valtaa alaa. Islannista ei täällä etäisyyden vuoksi juurikaan olla puhuttu, USA:sta sen sijaan sitäkin enemmän. Tämä keskustelu kylläkin on tapahtunut vain harvojen kesken, esim. yliopistolla ainoastaan ainut ulkomaalainen professorini on puhunut kanssamme asiasta. Meksikossa politikoilla on hassu tapa suhtautua vakaviin ja negatiivisiin asioihin. "Ei meille mitään tapahdu, me olemme turvassa, Meksiko on vahva valtio..". Tämä asenne ei ainakaan ole auttanut Meksikoa. Koska kansa ei ole kovin koulutettu, nielee moni tämän pajunvarren jota valtio syöttää.

Viimeisin esimerkki hallituksen strutsiefektistä (eli että hallitus työntää pään maahan ja luulee että ongelma häviää) on USA:n rahoituskriisi. Meksikon virallinen suhtautuminen on ollut pahoitteleva mutta samalla itsevarma. Meksikon pankkisysteemi on vakaalla pohjalla ja inflaatio on Latinalaisen Amerikan alhaisimpia mutta siihen ei tule nojata niin paljoa kuin hallitus puheissaan antaa ymmärtää.

Vielä pari viikkoa sitten yleinen käsitys oli kaikilla että taantuma ja mahdollinen lama ei tule tavoittamaan Meksikoa. Tässä on juuri ongelman ydin. Jos suhtautuminen on tämä on vaikutus varma koska ongelmiin ei puututa. Tässä muutamia esimerkkejä miten Meksiko tulee vaikuttumaan USA:n taantumasta.

USA:ssa 98% autoista ostetaan luotolla. Nyt pankit eivät anna luottoa ja ihmiset eivät sitä halua. Toisin sanoen autoja ei osteta. Meksikossa on monia autotehtaita, mm. Volkswagenin tehdas täällä Pueblassa. Epävarmuus USA:ssa tulee leviämään myös Eurooppaan mikä olennaisesti vähentää autojen myyntiä. Esim. Chryslerin ja Fordin myynti on jo nyt pudonnut yli 30%. Koska kysyntää ei ole, on todennäköistä että tuotantoa vähennetään Meksikon tehtaissa. Aluksi työntekijät työskentelevät 3 päivänä viikossa, myöhemmin eivät ehkä ollenkaan.

Tähän liittyen, viralliselta taholta tullut mielipide on että Pueblan talous on vakaa koska täällä on tärkeitä ulkomaisia investointeja. Kyllä, tämä on totta mutta lisää ulkomaisia investointeja ei ainakaan ole tulossa lisää lähiaikoina. Täällä jo valmiiksi olevia tehtaita ei tulla lopettamaan mutta niitten tehokkuutta lasketaan huomattavasti ja niitä ei missään nimessä tulla laajentamaan. Työttömiä ja köyhyyttä.

USA:ssa asuu noin 12 miljoonaa meksikolaista joista 7 miljoonaa on siellä laittomasti. Nämä meksikolaiset lähettävät vuosittain n. 20-24 miljardia dollaria sukulaisilleen täällä. Lokakuussa tänne lähetetty rahasumma oli pienentynyt 12,5%. Amerikkalaiset pelkäävät rahansa puolesta. He eivät lähetä rahaa samassa määrin enää tänne koska heidän työpaikkansa voivat hävitä seuraavana päivänä. Tällöin on tarvetta pesämunalle jota monet ovat alkaneet USA:ssa säästämään. Ongelmalliseksi Meksikolle tämän tekee se että rajan toiselta puolelta tuleva raha on toiseksi suurin käteislähde. Paikallisilla ei ole enää rahaa samassa määrin tuhlattavaksi täällä -> kulutus laskee -> yrityksiä joudutaan sulkemaan ->.. Ymmärtänätte kuvion.

Meksikon turismi on suuresti riippuvainen USA:laisista turisteista. 12,5 miljoonasta turistista jotka tulevat tänne vuosittain, 80% on yhdysvaltalaisia. Jälleen kerran, jos työpaikkasi on vaakalaudalla, jos perheesi tulevaisuus on uhkaavan pilven alla, ei ensimmäisenä tule mieleen tuhlata muutamaa tuhatta dollaria huvittelumatkaan Yucatanille. Kahden kuukauden päästä korkeasesonki nimeltä joulu ja uusivuosi on ajankohtainen. Jos epävarmuus jatkuu tällä tavalla, tulee koko ala kärsimään turistikadosta.

Meksikon valtion budjetista 42% koostuu Pemexin maksamista veroista. Pemex on Meksikon kansallinen öljy-yhtiö. Parhaimmillaan/pahimillaan, riippuen keneltä kysyy, öljystä maksettiin $147 tynnyriltä heinäkuussa. Tiistaina öljystä maksettiin $79 tynnyriltä. Jos matka jatkuu tällä lailla alaspäin, tulee Meksikon budgettiin vaje koska öljyn hinta on alle budjetoidun. Tuotanto tulee vähenemään. Toinen ongelma mikä on syytä ottaa huomioon on että Pemexin öljyvarat ovat tuottavia vielä noin 9 vuoden ajan. Mitä hallitus tekee vuonna 2020 kun ei ole enää käytettävissä Pemexiltä tulevia varoja, sitä en tiedä. Toivottavasti he tietävät.

Onneksi viime viikon keskiviikkona presidentti Felipe Calderon julkisti pelastuspaketin jonka pitäisi pitää Meksikon kuivilla. Tämä oli ensimmäinen kerta kun halllitus virallisesti myönsi että kriisi tulee vaikuttamaan Meksikoa. Monet ovat silti sitä mieltä että tämä paketti ei tule pelastamaan Meksikoa. Itse olen hieman skeptinen tämä suunnitelman suhteen. Täällä viettämäni kahden kuukauden aikana hallitus ei ole vakuuttanut minua osaavuudestaan. Presidentti on kyllä koulutettu ja varmasti osaava, mutta usko häneen murenee korruption ja omien etujen ajamisen myötä.

Toivokaamme että tilanne ei missään vaiheessa kehity niin pahaksi kuin pessimistisimmät analyytikot antavat olettaa. Saksalaisen professorini vaimo suunnittelee jo lehmien ja kanojen ostamista. Vinkkinä mainittakoon että jänikset lisääntyvät nopeasti joten populaatiosta saa lihaa muutaman kerran viikossa. Mielenkiinnolla odotamme mitä tapahtuvan pitää.

1 kommentti:

Esko Mörkö kirjoitti...

Tuo mitä sanoit Mexicon valtion virallisesta kannasta olisi käsittääkseni voitu suoraan sanoa myös Suomen virallisesta kannasta. Kovasti muistutti suomalaista totuutta.